Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

6. Jeugdzorg


13-02-2022
Programma

Groei en ontwikkeling voor elke burger

Het is moeilijk als mens om hulp te vragen…en het is nog moeilijker om als ouders hulp te vragen voor je kinderen! Voor bepaalde groepen mensen, zoals mensen met een migratie achtergrond, met een verstandelijke handicap, of mensen die onder het sociaal minimum leven, is om hulp vragen een werkelijke nachtmerrie.  Om dit aan te tonen hoeven we niet ver te kijken: we hebben allemaal wel een nicht/neef/tante/vriend/kennis of buren waar voor een of andere reden een “probleem” bij een kind is geconstateerd. Het kan dat hun kind simpelweg speciale behoeftes heeft die in horrorverhalen zijn geëindigd.  Of het zijn ervaringen die tot op heden nog spelen in het leven van een volwassen mens, omdat het een onopgeloste pijn is in hun levensverhaal. 

Waar het ook aan ligt: cultuur, een taalbarrière, een gebrek aan inlevingsvermogen of begrip, een neerbuigende bejegening, discriminatie of een flinke bezuiniging op het prijskaartje dat aan de zorg hangt. 

Jeugdzorg is een van de meest belangrijke en zorgelijke thema’s in onze maatschappij: het beïnvloedt ons gehele welzijn, onze basis en onze toekomst. De onrust in de jeugdzorg raakt iedereen die er te maken mee heeft, van het onderwijs tot aan de werkplek. Het beïnvloedt de verdere groei en ontwikkeling van elke burger van een gezin die met dit domein te maken krijgt en zulke ervaringen hebben invloed tot generaties hierna.

#2 Anraleida Dap

Jeugdzorg

  1. Delft BIJ1 wil ervaringsdeskundigheid verankeren in ons jeugdzorg beleid. 
  2. Delft BIJ1 wil dat het voor jongeren (en ouders) makkelijk en duidelijk is hoe zij toegang tot welke hulp kunnen krijgen. Delft zorgt voor duidelijke informatie en laagdrempelige toegang via huisartsen, scholen, meer JIP-locaties en peer-to-peer projecten. 
  3. Wij willen dat dakloze jongeren makkelijker en sneller huisvesting krijgen door middel van een urgentieverklaring. 
  4. Wij willen de harde knip uit de jeugdzorg halen: wanneer je 18 wordt zal de zorg niet ineens stoppen. Jeugdzorg mag pas stoppen wanneer support, wonen, school/werk, inkomen en welzijn in orde zijn. Ook blijft de sociale omgeving van jongeren reeds betrokken na 18-jarige leeftijd, op initiatief en organisatie van hulpverleners. 
  5. Wij willen het voor ervaringsdeskundige jongeren mogelijk maken om met een verkorte opleiding/cursus jongeren te gaan ondersteunen vanuit de jeugdzorg. 
  6. Delft BIJ1 pleit dat er op het voortgezet onderwijs, beroeps- en hoger onderwijs een schoolpsycholoog komt waar leerlingen en studenten die met psychische problematiek te maken hebben terecht kunnen.
  7. Delft BIJ1 wilt de capaciteit in de gesloten jeugdzorg flink verlagen om andere vormen van zorg te prioriteren