Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Jeanette Chedda spreekt in over illegaal onderzoek naar moslimgemeenschap


12-11-2021

Asalamalaikum gemeenteraadsleden, burgemeester. Mijn naam is Jeanette Chedda van Delft BIJ1.

Geen geheim onderzoek dus. Of toch wel? Ja toch wel, alleen de gemeente noemt het een “krachtenveldanalyse”. Een analyse achter de rug om van de bestaande strategische netwerken waarvan niet eens de raad over geïnformeerd was. Geen concrete verdenkingen, maar toch de delftse “islamitische infrastructuur” in kaart brengen. Als dat echt de intentie was, waarom niet in samenwerking met de moslim gemeenschappen zelf?

Niets over ons zonder ons.

De aanleiding is onder andere en ik quote “de gemeente stond in die tijd al in goed contact met de diverse [islamitische] organisaties. Toch bleef de vraag of de gemeente het veld voldoende scherp had en contact had met alle relevante organisaties. Specialistische duiding, expertise en een goede informatiepositie bleek noodzakelijk om scherper zicht te krijgen op de islamitische infrastructuur in Delft.” Einde quote.

Strategisch netwerk met nauw contact. Toch koos de gemeente voor een onderzoek achter hun rug. Pijnlijk en schadelijk voor het vertrouwen dat nu in een keer weg is. Van jong tot oud, iedereen kijkt met wantrouwen naar elkaar in de Al Ansaar moskee. Lopen hier mensen die hier niet horen? Waarom vertrouwt de gemeente ons niet? Ben ik een tweederangsburger?

Delftenaren op deze manier observeren in een van hun meest intiemste momenten. 

Ondanks de strategische netwerken waarmee je een schat aan informatie binnen handbereik hebt, blijft  de gemeente toch met vragen zitten. Waarom de vragen blijven hangen is niet duidelijk. Externe “Specialistische duiding” is nodig om het onderbuik gevoel te kalmeren, expertise en specialisatie van moslim ervaringsdeskundigen zelf is niet genoeg. 

En let op: WAAROM die vragen blijven is wat Delft BIJ1 betreft fundamenteel. Volgens ons, is dit een schoolvoorbeeld van (misschien wel onbewuste) islamofobische aannames. Heeft u dat door? 

Daarnaast wordt dit ook bevestigt door het plaatje dat de gemeente zelf schetst: diepe wantrouwen naar de gemeenschap na aanslagen in Europa. 

Een wantrouwen en overfocus op de moslim gemeenschappen, die binnen onze overheidsinstellingen zorgt, ook in Delft, voor amper aandacht en zicht op extreem rechtse en fascistische groeperingen en aan de andere kant dus overrepresentatie van moslims in bijvoorbeeld signalen en criminaliteitscijfers. En dus dit soort onderzoeken.

Onze oproep is: gemeente reflecteer hierop. 

Namens Delft BIJ1 hebben wij ook nog de volgende vragen:

  1. Zijn jullie het met ons eens dat dit onderzoek schadelijk is aan de relatie met de moslimgemeenschappen in Delft?
  2. Hoe en wanneer gaat de gemeente het vertrouwen en gemaakte schade met de getroffen gemeenschappen herstellen? Komt er een persoonlijk of publiekelijk excuus?
  3. Is het college het met ons eens dat dit onderzoek het weinige vertrouwen dat jongeren hebben in de overheid ernstig heeft geschaad en dat dit onderzoek een polariserende werking heeft? Met welke concrete stappen wil de gemeente het vertrouwen van de moslimjongeren herstellen?
  4. Investeren in weerbaarheid voor onze Delftse (moslim) jongeren is belangrijk, maar daar hebben de jongeren niks aan als er niks wordt gedaan aan islam haat (en discriminatie en racisme). Op welke concrete manieren treedt de gemeente op om islam haat (en discriminatie en racisme) tegen te gaan? 
  5. Welke andere illegale onderzoeken van de gemeente naar burgers kunnen wij nog verwachten?

Gerelateerde artikelen

Op de achtergrond een foto van een bos met groene bomen. Daaronder staat links een foto van Jeanette Chedda. Jeanette is een vrouw van kleur met lang donker haar met blonde accenten, ze draagt een okergeel shirt, gouden oorbellen en rode lippenstift. Ze kijkt krachtig in de camera. Rechts op de foto staat Devika. Devika is een vrouw van kleur met lang bruin haar, ze lacht en draagt een blauwe jas.

5 juli: Feminisme in de Politiek

Al drie keer verzet , maar drie keer is scheepsrecht. Dinsdagavond 5 juli is het zover: ‘Feminisme in de Politiek’ in Delft. Twee feministische leiders, Jeanette Chedda (activist, spreker en oprichter Delft BIJ1) en Devika Partiman (spreker en oprichter Stem op een Vrouw), gaan in gesprek over vragen als: Wat is “goede” representatie? Wat is […]

Lees meer
Kandidaten en vrijwilligers gaan rond met flyers en vlaggen.

18 juni: Er is er één jarig…

Zaterdag 18 juni bestaan we als afdeling officieel een jaar. Deze mijlpaal was niet mogelijk geweest zonder het vertrouwen van onze stemmers, vrijwilligers en supporters. En daar willen we jou voor bedanken. Wij nodigen jou daarom graag uit om dit jubileum met ons te vieren. Tussen 12:00 en 17:00 is er een Delft BIJ1-picknick met […]

Lees meer
Een foto van weerspiegelend water met centraal een brug op de onderste 2/3 van de afbeelding. Rechts staan boven het water een aantal appartementengebouwen van ongeveer 6 verdiepingen. Er staan ook een paar bomen. De foto is genomen in schemerlicht.

Bestuursleden en Kerngroepleden gezocht!

Vacatures Het afgelopen jaar hebben we enorme stappen gezet. De afdeling is opgericht, we hebben evenementen georganiseerd samen met Delftse organisaties, we hebben onze eerste kennismakingen gedaan en we hebben een hele impactvolle en unieke campagne gedraaid voor de gemeenteraadsverkiezingen. Helaas haalden we daarmee geen zetel, maar landelijk haalden we acht zetels!! In Delft hebben […]

Lees meer