Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Jeanette Chedda


30-01-2022

Volg Jeanette Chedda op

Jeanette Chedda, geboren in 1983 in Den Haag, woont nu al meer dan een decennium in Delft. Als gehandicapte activist is zij lid van het collectief Feminists Against Ableism, spreker en de nummer vier kandidaat voor BIJ1 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Zij zag de noodzaak in voor een partij als BIJ1 in Delft in en richtte daarom de Delftse BIJ1-afdeling op vlak na de verkiezingen. De behoefte voor intersectionele politiek in Delft bleek groot door de snelheid dat de afdeling met haar vrijwilligers en bestuur heeft gemaakt.

Een gehandicapte moslima van kleur zijn in deze samenleving betekent, niet voldoen aan de heersende norm. Op dagelijkse basis loopt zij aan tegen seksisme, racisme, validisme en ziet zij hoe groot de moslimhaat in Nederland is. Chedda zet zich als activist, spreker en schrijver in voor de rechten voor mensen met een handicap (hieronder vallen onder andere mensen met een fysieke, psychische handicap of verstandelijke handicap en/of neurodiversiteit en ook dove of slechthorende en/of slechtziende of blinde mensen). Vanuit het principe: Niets over ons, zonder ons. Dit uitgangspunt is ook belangrijk voor BIJ1. Chedda ziet dat de huidige gemeenteraad niet goed genoeg een weerspiegeling is van haar Delftse inwoners. En daarmee is ook de belangenbehartiging van alle Delftenaren niet goed genoeg.

“Delft investeert liever in stenen dan in mensen” zegt Chedda vaak. Dat is een pijnlijke conclusie over de gemeente Delft. Een voorbeeld hiervan is de langverwachte Lokale Inclusie Agenda. Een verplichting vanuit het door Nederland in 2016 ondertekende VN Verdrag Handicap. Delft is vijf jaar later nog steeds bezig met de inventarisatie wat al bestaat aan initiatieven. Het belang van het behoud van monumenten staat boven het recht op toegankelijkheid voor iedereen.

Chedda is vereerd en trots om lijsttrekker te zijn van deze concept kieslijst en gaat de verkiezingen positief tegemoet: “Het wordt als nieuwe afdeling geen makkelijke campagne, maar ik zie nu al wat wij buitenparlementair met onze oppositie bereiken. Ik kan niet wachten tot we zetels hebben in de gemeenteraad!”