Julia Jouwe (24) behoort tot een van de Papua families die naar Nederland kwamen in 1961 als politieke vluchtelingen. De families werden over het hele land verspreid en zo kwam haar familie in Delft terecht, een stad die voor Julia nu als thuis voelt.
Julia’s politieke bewustzijn begon met name te groeien toen zij zelf voor het eerst een bezoek bracht aan West Papua. Daar zag zij voor het eerst haar familie van vaders zijde en besefte zij tegelijkertijd dat haar familie in een ontzettend gevaarlijk stukje van de wereld woont waar hun mensenrechten er niet toe lijken te doen. Sindsdien zet zij zich als activist in voor de vrijheidsstrijd van West Papua en heeft zij de jongerenorganisatie The Young Papua Collective mede opgericht.
Omdat Julia zich steeds meer ging verdiepen in haar eigen familiegeschiedenis die onlosmakelijk is verbonden aan de politieke geschiedenis van West Papua en Nederland, raakte zij geïnteresseerd in de manier waarop er met koloniale geschiedenissen wordt omgegaan in de media en het publieke discours. De master journalistiek zorgde voor een verdieping van deze interesse. Zij leerde onder meer hoe framing werkt en hoe onderdrukkende structuren ook terug te vinden zijn in taal. Julia wilt verhalen en geschiedenissen ontrafelen, deconstrueren, ontmaskeren en opnieuw vertellen. Met name verhalen die onrecht, onrechtvaardigheid en zelfs geweld normaliseren.
Naast haar werk in het veld van activisme en journalistiek heeft Julia jarenlang in de horeca in Delft gewerkt en is zij tegenwoordig ook nog steeds werkzaam in de thuiszorg waarbij zij vooral werkt met ouderen met dementie en kinderen met een of meerdere beperkingen.