Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

2. Wonen


13-02-2022
Programma

Allemaal een dak boven ons hoofd

We willen allemaal een dak boven ons hoofd. Een plek waar je veilig, prettig en mooi kunt wonen en oud worden. De afgelopen periode is het in Nederland duidelijk geworden hoe moeilijk dit is: het ene na het andere protest trok mensen  de straat op waar ze hun onvrede over de woningmarkt uiten.

In Delft is de situatie niet anders. Waar loop je allemaal wel niet tegenaan als je een huis wilt kopen in Delft? Huizen zijn er niet en als ze er wel zijn moet je een flinke portemonnee trekken. Zo stijgt de prijs boven de 500.000 in het centrum en de Spoorzone. Leuk! Maar zo’n grote portemonnee heb ik niet. Bij de huizen die onder die prijs vallen, wordt er daarnaast alsnog zwaar overboden. Je maakt geen enkele kans.

Op het gebied van huurwoningen is het net zo erg. Wil je een huis huren, dan sta je eerst jarenlang op een wachtlijst. Er zijn namelijk veel te weinig huurhuizen, laat staan sociale huurwoningen. En de huizen die te huur zijn, zijn vaak niet eens van goede kwaliteit. Gezinnen zitten bijvoorbeeld in veels te kleine appartementen of flatjes. Er zit overal schimmel en er is achterstallig onderhoud. 

Daarnaast kom je er in sommige buurten of straten met je achtergrond ook simpelweg niet in. Discriminatie op de woningmarkt is een groter probleem dan de gemeente wil erkennen. Delft BIJ1 wil dit hard aanpakken. Door woningaanbod te vergroten, door meer sociale huurwoning te bouwen, woningcorporaties democratischer te maken en discriminatie te bestraffen, willen wij voorkomen dat verschillende groepen tegen elkaar opgezet worden op de huidige woningmarkt. 

#3 Manuela Venghaus

Woonrecht boven markt

 1. Delft BIJ1 wil sociale huurwoningen bouwen op beschikbaar gestelde grond. Minimaal 50% van de Delftse nieuwbouw moet bestaan uit sociale huurwoningen. Op plekken met relatief weinig sociale huur, zoals in de binnenstad, mag dit percentage aanzienlijk hoger.
 2. Wij verwerpen het kraakverbod. De gemeente moet kraken gedogen en betrokken burgers beschermen tegen agressieve pandeigenaars die hun huisvrede willen verstoren.
 3. Er wordt proactief naar leegstand gezocht. Leegstaande panden mogen volgens ons niet dienen als speculatieobject. Er komt een leegstandsregister en een zelfbewoningsplicht voor onbepaalde tijd. Ook moeten pandeigenaars sneller en strenger beboet worden bij leegstand. Bij langdurige overtreding volgt onteigening
 4. Wij willen dat de gemeente grote (buitenlandse) investeringsbedrijven actief weert uit Delft. 
 5. Wij willen dat burgers de vrijheid van de gemeente krijgen om creatieve en onconventionele woonvormen uit te proberen. Denk aan woongroepen, omgebouwde voertuigen en tiny houses. Woningcoöperaties worden gestimuleerd.
 6. Delft BIJ1 vindt dat de gemeente leraren en ander schoolpersoneel moet helpen in het vinden van een woning, om zo de personeelsschaarste tegen te gaan.

Toegankelijkheid van wonen

 1. Delft BIJ1 wil dat bouwvergunningen alleen door de gemeente worden afgegeven indien er wordt voldaan aan toegankelijkheidseisen zoals staat aangegeven in het VN verdrag handicap. Zo veel mogelijk bestaande woningen worden aangepast.
 2. Volgens ons moet er in elke buurt voldoende woningen beschikbaar zijn voor ouderen. Indien nodig worden woningen aangepast in de wijken waar weinig toegankelijkheid is.
 3. Wij willen dat verhuurders aan de kwalificatie-eisen voldoen die toetsen op toegankelijkheid, veiligheid en verantwoordelijkheid om huurders te beschermen tegen kwaadwillende huisbazen.

Gelijkwaardigheid en Rechtvaardigheid

 1. Delft BIJ1 gaat racistisch en klassistisch woonbeleid tegen. Woningen moeten op tijd gerenoveerd worden en voldoende worden onderhouden. Als sloop noodzakelijk blijkt, moet bij de nieuwbouw het aantal woningen in het sociale segment meer dan voorheen zijn. Sloop gaat altijd in samenspraak met de bewoners.
 2. Wij willen discriminatie op de woningmarkt hard aanpakken. De gemeente moet voorkomen dat (internationale) studenten, statushouders en sociale huurders tegen elkaar opgezet worden op de krappe woningmarkt. Dit doen we door woningaanbod te vergroten, woningcorporaties democratischer te maken en discriminatie te bestraffen.
 3. Wij willen dat er geen onderscheid gemaakt wordt bij het opfleuren en onderhouden van wijken. Alle buurten hebben recht op recreatie, bereikbaarheid, groen, sport en cultuur, zonder dat dit ten koste gaat van de hoogte van de huur. 
 4. Wij willen dat er per direct voldoende gratis opvangplekken voor dak- en thuislozen worden gerealiseerd, ook voor zelfredzame dak- en thuislozen. Hierbij is individuele privacy een topprioriteit. 
 5. De gemeente treedt op als bemiddelaar tussen de bewoner en het toeleveringsbedrijf bij dreiging van uitzetting of afsluiting van elektriciteit, gas, water, internet of andere basisrechten. 
 6. Wij pleiten voor het recht van Roma en Sinti om in woonwagens te wonen. Dit recht moet door de gemeente worden gerespecteerd en gefaciliteerd indien nodig.